PONTUS KJERRMAN OG TINE HECHT-PEDERSEN

 

Udstilling torsdag den 2. september på Vejen Bibliotek
Fernisering torsdag kl. 16

 

Stenskulptur Bænk Hjerte Pontus er født i Sverige, men har boet i Danmark de sidste 40 år, Tine stammer fra Århus. De mødtes på det Kongelige Danske Kunstakademi, hvor de begge har studeret, og hvor Pontus også har undervist i støbeteknikker på Kunstakademiets Billedhuggerskole i 35 år. De bor i Kongens Lyngby i et hus, hvor de har hver sit værksted. Her har de også en keramikovn, hvor de kan brænde stentøj på 1260 grader. Stentøj er blevet det foretrukne materiale for dem begge. De har også udført en del keramikværker sammen, senest en bænk på Havrehedskolen, Morud på Fyn. I midten er der en egeplanke, som man kan sidde på, og ved hver af siderne er der to keramiske ”sten”, glaseret i glade farver og udført af Tine. Op ad stenene står Pontus` fabeldyr ved hver sin side og kigger på hinanden.

De har begge to tidligere udstillet på Vejen Kunstmuseum. Tine havde en separatudstilling i 2007 og har også udført en udsmykning på Østerbyskolen Pontus lavede i 1995 en julekalender- udstilling. Vejen Kunstmuseum har også flere værker af begge kunstnere, flere i keramik og af Pontus en fødende løvinde støbt i beton, som mange år har stået i museets Billedkunstlokale.

Møde på en trappe - Elisabeth og Maria af Pontus Kjerrman
På en udstilling om Kunstværkets tilblivelse på Statens Museum for Kunst fik Pontus øje på et maleri -Besøgelsen -en altertavle i Chiesa Nuova i Rom, udført i 1580erne af den italienske maler Federico Barocci. Elisabeth og Maria mødes på en trappe, men det er noget i det møde, den måde de holder hinandens hænder og ser på hinanden, som han er dybt fascineret af. Barroci har lavet flere skitser. I nogle af dem fører Maria Elisabeths hånd mod sin mave for at vise, at hun venter barn.

Der er noget så fundamentalt enkelt og lige til i deres møde. Man får en fornemmelse af, at det lige så godt kunne være to hunde, som mødes med hinanden. Pontus har lavet flere mindre skulpturer, hvor der er to fabelvæsener, som mødes på samme vis, i en søgen efter det mest essentielle i situationen, hvor det måske ikke er vigtigt, at det er to kvinder eller to vigtige skikkelser i kristendommen, som mødes, men mødet i sig selv. Pontus siger, at han ikke ved, om det er korrekt at bibeholde titlen Elisabeth og Maria, men at det samtidig føles som en fin indsigt, at Barocci bruger den meget bundne kristne opgave til at skildre noget så almengyldigt og så dybt menneskeligt, som også vil kunne opleves af dyr. Pontus bliver ofte spurgt om, hvorfor han modellerer mennesker med dyrehoveder. Han siger: Det enkle svar er, at vi er dyr. Han er overbevist om, at vi overvurderer vores intellektuelle overlegenhed.

I januar 2021 arbejdede Tine på Tommerup keramiske værksted på Fyn med to større skulpturer til Holmlia skolen i Oslo. Det er en 1980’er skole, hvor der ikke er noget centrum. På skolen er der 49 forskellige nationaliteter fra 7.-10. klasse, der har svært ved at finde rundt, så Tine har opdelt udsmykningen i fire kategorier, så eleverne kan bruge dem som pejlemærker. Hun har gennem en del år været meget optaget af brugerinddragelse, hvor hun får eleverne engageret i kunsten. Eleverne lavede 6-kantede orange og gule kakler, som skal hænge på skolens mur som en sol. Endvidere skulle de lave en venskabsmur, hvor de har skrevet ordet VENSKAB på de forskellige sprog og på norsk.

Ud over sol- og venskabssiden er der et kæmpehjerte med naturens blomster og planter, der skal stå i midten. Hun har lavet aftryk af hessian, bobleplast, hønsenet, bølgepap på udformningen, og det giver et spændende udtryk.

Eleverne har været inddraget med at tegne skitser. Tine har valgt en af skitserne som forlæg for sit godt to meter høje keramiske hjerte.

Holmlia skole er en skakskole, så det var oplagt at lave seks store skakbrikker ved hver af skolens indgange. Egentlig var der her også tale om, at eleverne skulle inddrages, men pga. corona-pandemien måtte hun selv klare opgaven.

En del af udsmykningen er en 3 meter lang bænk i keramisk beton, som kan brændes og glaseres ligesom stentøjsler. Tine lavede flere prøver med at glasere den keramiske beton.
Hjerte Venskabsvinduer