KUNSTEN – VEJEN RÅDHUS

 

Rundvisning onsdag den 13. oktober kl. 16.30
Af Teresa Nielsen, museumsdirektør

 

Kunsten på rådhuset Kunsten på rådhuset Kunsten på rådhuset Kunsten på rådhuset I Vejen Kommune lyttede man til dem, der talte for at beholde et nyt rådhus i bymidten. De mange medarbejdere, borgere og andre med ærinde på stedet er en vigtig del af byens liv, hvor det nye hus har overtaget det gamle rådhus’ plads. Modsat stationsbyens karakteristiske røde murstensbygninger står det i lysegrå mursten fra Petersen Tegl ved Broager. Det store lokale, men i høj grad nationalt arbejdende, murerfirma Axel Poulsen a/s står bag opmuringen incl. ”trapperne” ved vinduerne.

Inden døre er clouet det store fælles trapperum, der går i husets fulde højde og dybde. Gulv og trappe går i ét i flotte egetræsstave. I det ydre og indre fællesskab er materiale- og håndværksmæssig kvalitet prioriteret højt. Indvielsen fandt sted den 5. oktober 2019. Da det store hus stod færdigt, stod det også klart, at de grå mursten var det helt rigtige valg. Den mægtige bygning går i et med himlen – særligt på de stålgrå uvejrsdage! – frem for at være en tung rød kolos.

DE ÅBNE FÆLLESAREALER
Længe inden tidens pandemi var det nye rådhus tænkt med en åben øst-vest-gennemgang i stueplan og adgang for alle op gennem det fælles trapperum. Sådan blev det kun kortvarigt. Med COVID-19 var det nødvendigt at vide, hvem der færdedes hvor. For offentligheden har det nye rådhus, siden marts 2020, kun været delvist åbent i stueplan.

ASKOV SOM FÆLLESNÆVNER
Hvad stiller man op med en stor, strømlinet bygning med rene hvide vægge og masser af fællesarealer? Man fylder den selvfølgelig med god kunst. I stationsbyen Vejen er vi i den heldige situation, at der siden billedhugger Niels Hansen Jacobsen (1861-1941) har været et levende kunstnerisk liv. I et samspil mellem Vejen Kunstmuseums samling og kunstværker deponeret fra Statens Kunstfond var det let og ligetil at samle et udvalg af god kunst med en lokal forankring.

Gudmund Lervad. Først rykkede malerier af Gudmund Lervad (1904-1988) ind. Han var født i Askov som søn af snedker Anders Lervad – manden bag den verdensberømte Lervad-væv og den legendariske høvlbænk til de danske skoler. Sine evner til at skabe udsøgte møbler lagde han bag sig, rejste ud i Europa og vendte hjem som maler. I 2004 samlede Vejen Kunstmuseum hans tidlige livsværk og producerede den første bog om kunstneren – en ung rebel. Hans ekspressive malerier hænger perfekt som en diametral modsætning til det strømlinede hus.

Anette Bendixen. Deponeret fra Statens Kunstfond hænger i Byrådssalen et ”stoppebillede” af væveren Anette Bendixen (født 1950) – et andet har fået plads på en vestvæg i trapperummet. Det kom til ved rådhusets indvielse som gave fra Poul Anker Ravn og hans hustru. De havde for år tilbage modtaget det som gave til Vejen Trælast. De tænkte, at det på rådhuset ville komme offentligheden til glæde. På en østvendt væg hænger endnu et af Anette Bendixens tæpper deponeret af kunstneren. Kort efter årtusindeskiftet flyttede hun til huset i Askov, der under navnet Spindegården tidligere har dannet rammen om væverne Paula Trocks og Hanne Vedels virke.

Sophus Ejler Jepsen. Den tredje kunstner, der fortsat er bosat i Askov, er billedhugger Sophus Ejler Jepsen (født 1971) – af mange kendt som Vejen Kunstmuseums formidler. I lighed med Niels Hansen Jacobsen er han som ”ufaglært” grebet af keramikken. Som den gamle mester har han gennem eksperimenter gradvist opbygget en masse erfaringer, som han selv løbende udfordrer. På et af trapperummets afsatser står hans seksdelte værk – alternative montrer fyldt med spor fra processerne, inspirationskilderne og de færdige porcelænsværker. De er støbt og bemalet med koboltblå glasur og brune toner skabt ved udsmeltning af knuste stensorter.

DEPONERINGER &
EN GAVE FRA STATENS KUNSTFOND

Over årene har Vejen Kunstmuseum været med til at søge indkøb fra Statens Kunstfond placeret på Vejen Business College, Borgerservice og Vejen Rådhus. I respons på, at samtidskunst og håndværk når ud i lokalområdet, valgte Kunstfondens forrige udvalg for Kunsthåndværk og Design at forære Vejen Kommune en specialfremstillet udstillingsmontre. Den blev indviet i det nye rådhus den 10. december 2019 og rummer nutidskunst og kunsthåndværk deponeret fra Statens Kunstfond. På etagerne står også en mægtig 2011-urtepotte af Jørgen Hansen (født 1945) og et keramisk skrin fra 2008 af Anne Fløche (født 1952). ■

Med museumsdirektør Teresa Nielsen som guide er der onsdag den 13. oktober rundvisning i det fælles trapperum. De 40 pladser udbydes efter først til mølle. Tilmelding er nødvendig.
Rådhuset