ASGER JORN PÅ GOtLAND

 

 

 

Foredrag mandag den 6. maj 2019 kl. 19.00 på Vejen Kunstmuseum

Ved idehistoriker Lars Morell

 

På grund af den enestående natur og de hundredvis af kulturhistoriske mindesmærker står gotland for de fleste danskere som noget meget tillokkende. Prikken over i’et er naturligvis, at maleren asger Jorn er begravet på øen ved grötlingbo Kirke.

 

Lars Morell fortæller om asger Jorns ophold på gotland i sensommeren 1964 sammen med den franske fotograf gérard Franceschi. Der er ca. 90 kirker på gotland, men Jorn og Franceschi må have vidst, hvad de ledte efter, for de gik målrettet efter bestemte kirker på den sydlige del af øen. Mange af disse kirker har romanske stenrelieffer, som forestiller jagtscener, og Jorn mente, at disse relieffer knytter sig til sagnet om kong Didrik. Senere skrev Jorn bogen om Didrikskikkelsen og den tilhørende billedtradition ”Folkekunstens Didrik”.

 

Dette ophold kom til at præge resten af Jorns indsats og medførte, at han ved et andet besøg i sommeren 1971 erklærede, at han ønskede engang at blive begravet her. Lars Morell har bl.a. skrevet Asger Jorns kunst (aarhus Universitetsforlag, 2014).