KUNSTNERE PÅ FANØ

 

Foredrag onsdag den 27. oktober kl. 19
på Vejen Bibliotek

Ved Birgitte Schack Rasmussen, cand.mag. i dansk og tysk
og Birgit Knudsen, lærer, pædagogisk konsulent og fagbogsforfatter.

 

Mariann Mikkelsen Mariann Mikkelsen Fanøs historie er uløseligt forbundet med havet, og efter at fanøboerne købte sig fri af krongodset Riberhus Ladegård, fulgte væksttider på øen især inden for skibsfart. Således var handelsflåden på Fanø i 1897 den næststørste i Danmark - efter Københavns, hvilket naturligvis tiltrak en del marinemalere som f.eks. C.F. Sørensen og Viggo Fauerholdt.

Velstanden betød også, at de karakteristiske Fanøhuse blev bygget i løbet af 1800- tallet og denne oprindelige kultur tiltrak også maleren professor Julius Exner, som ofte søgte sine motiver i folkelivet, og her på Fanø fandt han en traditionel kultur som stadig var intakt.

Lysforholdene tiltrækker ofte kunstnere. Ud over lysforholdene har de store sandarealer og havet, som omgiver øen med dets ofte skiftende karakter, virket tiltrækkende på kunstnerne. Men på Fanø kan man dog ikke tale om en egentlig kunstnerkoloni, som man kan, når man taler om Skagensmalerne og Worbswedemalerne. Til gengæld er rigtig mange stilarter repræsenteret lige fra marinemalerne og genremalerne til jugendmaleren Carl Forsberg og modernisten Heinrich Heinemann. En egentlig samlet gruppe kan man måske kun tale om i forbindelse med gruppen Konkylien, som opstod omkring nogle af fanøkunstnerne i 1960´erne.

Kun få af kunstnerne har boet på øen hele året. De fleste har købt hus, som de boede i om sommeren. De har så til gengæld inviteret kollegaer til at komme til Fanø, og på den måde har de haft et fællesskab og udvekslet ideer med hinanden. Nogle har udstillet sammen. Det gælder fx. Agersnap, Dohm, Heinemann, Else Nøbbe og Rohde. Andre har udstillet som enkeltpersoner som fx. Exner og Wilckens og Forsberg.

I foredraget vil der især blive fokuseret på Julius Exner (1825 -19190), Johan Rohde (1856 - 1935), August Wilckens (1870 -1939), Carl Forsberg (1868-1938) samt Ruth Heinemann (1910 - 1979) og Heinrich Heinemann (1895 - 1967)

Der vil blive fokuseret på disse kunstneres forhold til folkelivet, naturen og kulturen på øen, og hvordan dette kommer til udtryk i deres kunst. Mange af kunstnerne har skildret kvindernes liv i forskellige arbejdssituationer i deres karakteristiske klædedragter. Andre har i højere grad været fascineret af skibene, som de malede i varme, dybe farver, men også klitterne og landskabet i det hele taget har haft stor betydning. Inspiration fra de udenlandske kunstnere og forskellige stilarter kombineret med den specielle natur og kultur på Fanø viser sig hos mange af Fanøs kunstnere, hvilket også vil blive belyst / behandlet i foredraget.

 

 

Billetter købes ved indgangen.
Entre: 70/90 kr med 50% rabat for studerende